Menu

De (verborgen) strijd van accountmanagers in de Automotive Industrie

DocBase blogs
De (verborgen) strijd van accountmanagers in de Automotive Industrie
Gepubliceerd op november 9, 2023

Als verkoper bij een autodealer heb je een prachtbaan. Je verkoopt iets waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Op het eerste gezicht lijkt alles glamoureus, innovatief en lonend. Maar wie het dagelijkse leven van een accountmanager echt kent, weet dat de euforie voorafgaand, tijdens en na een nieuwe opdracht vaak overschaduwd wordt met stapels (digitaal) papierwerk. Kan dat niet anders?

Kruipen in de huid van een commerciële medewerker

Iedereen die zich bezighoudt met sales zal het herkennen: administratie is een noodzakelijk kwaad. Administratieve taken voelen aan als een verloren kans om nieuwe klanten binnen te halen of bestaande relaties te versterken. Maar er is meer te benoemen als je in de huid kruipt van een accountmanager. 

Minder tijd voor creativiteit

Het sluiten van een deal vereist vaak overtuigingskracht en het vermogen om problemen op te lossen. Veel commerciële mensen zijn daarom creatieve denkers die gedijen in situaties waarin ze zich aan moeten passen, innovatieve oplossingen moeten bedenken en klanten moeten overtuigen. Geen dag is voor hen hetzelfde. Dat is volledig anders bij ‘het noodzakelijke kwaad’: het moeten doen van administratief werk. 

Administratieve taken vereisen namelijk vaak repetitieve, routinematige inspanningen die weinig ruimte laten voor de creatieve aspecten van het werk. “Ik ben dit vak toch niet ingegaan om saai repeterend werk te gaan doen?”, zou zomaar een opmerking kunnen zijn van een autodealerverkoper. Best begrijpelijk als je jezelf in hem of haar verplaatst.

Complexe interne systemen

In onze vorige blog schreven we hier ook al over: de hoeveelheid complexe, vaak verouderde systemen maken het beheren van administratieve taken frustrerend en tijdrovend. Dit kan resulteren in fouten, vertragingen en een groeiende frustratie bij accountmanagers. Het ergste wat je als autodealer kan gebeuren? Dat is het volgende: 

Een dreigend of definitief vertrek

Ook in de automobielindustrie zijn commerciële medewerkers schaars. Dat betekent dat ze relatief eenvoudig kunnen overstappen naar je concurrent. Wanneer de administratieve last te zwaar wordt, kunnen getalenteerde professionals overwegen om elders te gaan werken, waar administratieve taken minder tijdrovend zijn en ze meer werkplezier ervaren. 

Jouw accountmanagers aan boord houden?

Dat kan! Door te investeren in moderne software en systemen die repetitieve administratieve taken automatiseren. Dit geeft accountmanagers de vrijheid om zich te concentreren op hun sterke punten: relaties opbouwen en deals sluiten. Bovendien worden onnodige administratieve handelingen tegengegaan, waardoor je verkoopteam nog productiever wordt (het meer doen met hetzelfde aantal mensen).

Neem contact met ons op als je, net als ons, ook vindt dat de focus op sales moet liggen in plaats van tijdrovende administratie.

Beschikbaar Bel met Henry